Proteinogram
Proteinogram badanie
W osoczu ludzkim znajduje się kilkaset białek. Pod względem strukturalnym i czynnościowym do dnia dzisiejszego opisano zaledwie około 100 z nich, a dla jeszcze mniejszej grupy udokumentowano rolę biologiczną i poznano mechanizmy powodowania chorób. Białka znajdujące się w osoczu są bardzo zróżnicowaną grupą i występują w stężeniach wahających się w szerokich granicach.
Wśród dostępnych metod laboratoryjnych badających skład białek osocza jest proteinogram. Test umożliwia rozdział poszczególnych grup białek w oparciu o różnice w ich ruchliwości w polu elektrycznym (elektroforezę).
W rozdziale na żelu agarozowym uzyskuje się 6 głównych frakcji białek: albumina, α1-globuliny, α2-globuliny, β1-globuliny, β2-globuliny i γ-globuliny. W każdej w nich znajdują się poszczególne rodzaje protein, pełniących wiele różnych funkcji w organizmie m.in. transportową, enzymatyczną, budulcową, odpornościową. I tak- w paśmie α1-globulin wędrują między innymi α1-antytrypsyna, α1-kwaśna glikoproteina, α1-lipoproteina (HDL); α2-globulin – np. α2-makroglobulina, haptoglobina;
β1-globuliny to przede wszystkim transferyna i β-lipoproteina (LDL); β2-globuliny: składowa C3 dopełniacza; γ-globuliny to przede wszystkim immunoglobuliny klas A, G, M.
Wyniki badania są wyrażane w oparciu o stężenie białka całkowitego, stąd do określenia zawartości poszczególnych frakcji konieczny jest dodatkowo jego pomiar. Nieprawidłowości wykryte w teście mogą okazać się niezbędne w diagnostyce procesów zapalnych, rozrostowych krwi, chorobach zakaźnych czy zaburzeń odporności. Ich interpretacji powinien dokonywać specjalista, który zlecił badanie.
Poza surowicą, elektroforetycznego rozdziału białek można dokonywać też z moczu lub płynu mózgowo-rdzeniowego.
Proteinogram – kiedy wykonać badanie?
Elektroforeza białek surowicy (proteinogram) jest stosowana do wykrywania braku prawidłowych białek lub stwierdzania obecności protein nieprawidłowych. Identyfikacja różnych wzorów elektroforezy może być związane z wieloma procesami toczącymi się w organizmie.
Wynik badania może dostarczyć informacji o tym, że choroba wpływa na produkcję lub utratę białka, ale zwykle nie zapewnia ostatecznej diagnozy.
Niezbędne są dodatkowe testy w celu zbadania przyczyny podstawowej.
Elektroforeza białek surowicy jest najczęściej stosowana w sytuacjach takich jak:
- weryfikacja nieprawidłowych wyników innych badań laboratoryjnych, takich jak całkowite stężenie białka, poziom albuminy, podwyższony poziom wapnia lub niski poziom białych krwinek
- diagnozowanie i monitorowanie chorób rozrostowych krwi (najczęściej gammapatii monoklonalnych, takich jak szpiczak mnogi, ale również chłoniaków, przewlekłych białaczek)
- diagnostyka w kierunku stanu zapalnego, infekcji, choroby autoimmunologicznej, nerek lub wątroby
Proteinogram – kto powinien wykonać?
Każdy pacjent zgłaszający objawy chorób rozrostowych krwi (w szczególności sugerujących szpiczaka mnogiego) lub zaburzeń odporności:
- niewyjaśniona utrata masy ciała
- osłabienie
- bóle kości
- bóle pleców
- wzmożona łamliwość kości
- zaparcia
- wzmożone pragnienie
- częste oddawanie moczu
- utrzymująca się gorączka
- powiększone węzły chłonne
- nawracające infekcje
- pleśniawki jamy ustnej
- nawracające opryszczki.
Materiał do badania
- krew żylna
Proteinogram normy
Wartości referencyjne podawane w %białka całkowitego oraz g/l
- albuminy 52,0-65,1%, 31,2-52,1 g/l
- alfa 1- globuliny 1,0-3,0 %, 0,6-2,4 g/l
- alfa 2 – globuliny 9,5-14,4%, 5,7-11,5 g/l
- beta 1 – globuliny 6,0-9,8%, 3,6-7,8 g/l
- beta 2 – globuliny 2,6-5,8%, 1,6-4,6 g/l
- gamma – globuliny 10,7-20,3%, 6,4-16,2 g/l
Zmiany stężenia białek
- równomierne obniżenie poziomu wszystkich białek, z niezmienioną wartością odsetkową poszczególnych frakcji – sugeruje zaawansowane stany niedożywienia, masywną utratę krwi
- wzrost stężenia albumin – najczęściej spowodowany jest odwodnieniem
- spadek stężenia albumin – jest wynikiem zaburzeń wchłaniania, zmniejszonej produkcji w przebiegu chorób wątroby, zwiększonej utraty w przebiegu chorób nerek, zwiększonym rozpadem w chorobach nowotworowych.
- wzrost stężenia alfa-1 i alfa-2 globulin – świadczy o istnieniu ostrego stanu zapalnego
- brak frakcji alfa-1 globulin – wrodzony niedobór alfa-1- antytrypsyny. 4.
- wzrost stężenia beta-globulin – najczęściej związany ze wzrostem betalipoproteiny (cholesterolu LDL) i zaburzeniem profilu lipidowego, ale również transferryny i niedokrwistości z niedoboru żelaza
- wzrost frakcji gamma-globulin (przeciwciał) – w sytuacjach takich jak przewlekły proces zapalny, choroby autoimmunologiczne
- brak pasma gamma–globulin (przeciwciał) – w pierwotnym niedoborze odporności związanym z brakiem przeciwciał
- obniżenie gamma-globulin (przeciwciał) – obserwowany w przebiegu chorób uszkadzających limfocyty B
- pojawienie się wąskiego, mocno wysycanego pasma w obrębie gamma lub betaglobulin – jest to przeważnie białko monoklonalne charakterystyczne dla gammapatii monoklonalnych, najczęściej szpiczaka mnogiego
- wzrost stężenia alfa -2 i beta-globulin ze zmniejszeniem gamma-globulin i albumin – obraz zwykle charakterystyczny dla zespołu nerczycowego, choroby nerek związanej z utratą białka
- pojawienie się „mostka” między frakcjami beta i gamma-globulin ze zmniejszeniem zawartości albumin, alfa-1 i -2 globulin –obserwowany u chorych z marskością wątroby
https://www.synevo.pl/proteinogram/