Kwas foliowy
Kwas foliowy (witamina B9) jest ważnym czynnikiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania wszystkich komórek w ciele, a także w procesie tworzenia czerwonych krwinek.
Odpowiednie spożycie tej witaminy ma kluczowe znaczenie we wczesnej ciąży, ponieważ jej niedobór w tym okresie może prowadzić do wrodzonych wad mózgu i rdzenia kręgowego u płodu.
Kwas foliowy dostarczamy głównie z pożywieniem. Bogate w foliany są: zielone warzywa liściaste (jednak w 90% ulegają zniszczeniu podczas ich gotowania w dużej ilości wody), orzechy, mięso, wątroba, drożdże. Gromadzimy go w wątrobie, zapasy wystarczają zwykle na około 4 miesiące. Syntetyczna witamina B9 istnieje jako suplement diety lub występuje w wzbogaconej żywności, takiej jak płatki zbożowe i makaron.
Niewystarczające spożycie witaminy B9 z jedzeniem może prowadzić do niedoboru. Proces można również zaobserwować u pacjentów z przewlekłą zapalną chorobą jelit, zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych.
Niedobór witaminy B9 u dorosłych prowadzi do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej i zwiększa ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej.
Zalecane dzienne spożycie witaminy B9 wynosi 400 mikrogramów.
Kwas foliowy badanie – kiedy wykonać?
Poziomy kwasu foliowego w surowicy są badane w celu znalezienia przyczyny niedokrwistości lub neuropatii, oceny stanu odżywienia i monitorowania efektu leczenia witaminą B9 lub witaminą B12.
Aby ustalić przyczynę niedokrwistości megaloblastycznej, zaleca się jednoczesne monitorowanie poziomu kwasu foliowego i witaminy B12 w surowicy. Ponieważ ich niedobór daje podobne objawy, by zróżnicować którego składnika brakuje, można oznaczyć poziomy homocysteiny i kwasu metylomalonowego.
Kwas foliowy badanie – kto powinien wykonać
Każdy pacjent prezentujący objawy niedoboru kwasu foliowego, które obejmują:
- zaparcia lub biegunki;
- obrzęknięty czerwony język;
- krwawiące dziąsła;
- brak apetytu;
- łatwa męczliwość;
- bóle głowy;
- drętwienie kończyn;
- trudności w chodzeniu;
- utrata pamięci.
Dodatkowo w sytuacji podejrzenia niedokrwistości, objawiającej się:
- niezwykle bladą skórą;
- zawrotami głowy;
- skłonnościami do upadku;
- słabością fizyczną;
- przyspieszonym tętnem;
- dusznością.
Jeśli została zdiagnozowana choroba jelit (np. Leśniowskiego-Crohna), może być konieczne regularne wykonywanie tego testu.
Badanie poziomu kwasu foliowego jest również zalecane osobom z przewlekłą chorobą wątroby, nadużywającym alkoholu i osobom starszym z objawami niedożywienia. Ponadto kontrola stężenia witaminy B9 jest szczególnie ważna u kobiet planujących ciążę, a potem w jej trakcie.
Przygotowanie przed badaniem
- Badanie należy wykonać rano na czczo.
- Jeśli badanie odbywa się w celu monitorowania efektu określonej terapii, pożądane jest, aby próbkę pobrać przed każdym podaniem kwasu foliowego i witaminy B12 lub transfuzją krwi.
Materiał do badania
- krew żylna
Metoda badania
- immunochemiczna z elektrochemiluminescencją (ECLIA)
Kwas foliowy norma
- 3,1 – 17,5 ng/ml
Kwas foliowy niedobór
Niedobór kwasu foliowego może być spowodowany następującymi czynnikami:
- niezdrowa dieta: alkoholizm, dieta pełnotłusta bez dodatku kwasu foliowego u dzieci, ograniczona dieta w chorobie fenyloketonurii, osoby starsze z niedożywieniem, anoreksja
- upośledzone wchłanianie składników odżywczych: celiakia , choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, przetoki jelitowe, chirurgiczne skrócenie jelita
- zwiększone zapotrzebowanie: ciąża, laktacja, wcześniactwo, dojrzewanie, przewlekła niedokrwistość hemolityczna, białaczka, rak z przerzutami, nadczynność tarczycy, złuszczające zapalenie skóry
- zwiększone straty: przewlekłe dializy, stany gorączkowe, posocznica
- przewlekła choroba wątroby
- przyjmowanie leków i toksyn: alkohol, sulfasalazyna, leki przeciwdrgawkowe, zmniejszające kwasotę żołądka, metotreksat, biseptol, pirymetamina, doustne środki antykoncepcyjne
Kwas foliowy nadmiar:
Nadmiar kwasu foliowego w surowicy może być spowodowany:
- nadmiernym spożyciem, przestrzeganiem diety ściśle wegetariańskiej
- niedoborem witaminy B12
- poważnym niedoborem żelaza
- zwiększonym tworzeniem kwasu foliowego przez bakterie jelita.
https://www.synevo.pl/kwas-foliowy/