Białko całkowite
Białko całkowite jest wskaźnikiem stosowanym w diagnozowaniu i leczeniu szeregu chorób, np. chorób wątroby, nerek, szpiku kostnego i innych zaburzeń metabolicznych i żywieniowych. Najwięcej informacji na temat stanu zdrowia chorego dostarczają informacje o poziomach poszczególnych frakcji białek, jednak aby być w stanie dokładnie policzyć ich udział procentowy w ogólnej ilości tych związków, niezbędne jest oznaczenie także ogólnego poziomu wszystkich białek.
Białko całkowite badanie – kiedy wykonać?
Badanie stężenia białka całkowitego w surowicy pokazuje całkowitą ilość różnych białek krążących we krwi, które mogą ulegać różnorodnym zmiano. O ile samo to badanie nie pozwala na postawienie szczegółowej diagnozy, jest bardzo dobrym wskaźnikiem używanym w celu oceny ogólnego stanu zdrowia pacjenta.
Cel oznaczenia białka całkowitego w wielu przypadkach jest związany z oceną stanu odżywienia danej osoby (np. jeśli występują objawy niedożywienia) oraz w celu zbadania przyczyn zespołów obrzękowych i ich wpływu na organizm.
Kto powinien wykonać badanie białka całkowitego?
Lekarz może zlecić wykonanie tego badania podczas diagnostyki różnicowej w kierunku chorób wątroby, nerek i szpiku kostnego oraz w celu oceny stanu ogólnego pacjenta. Ponadto, takie badania są konieczne w przypadku odwodnienia wynikającego z niedostatecznego przyjmowania płynów przez pacjenta lub nadmiernej utraty wody innego pochodzenia m.in.:
- ciężkich wymiotów
- chorób przebiegających z częstymi biegunkami
- w przebiegu choroby Addisona
- jako objaw kwasicy ketonowej
- podczas występowania nowotworów hematologicznych
- podczas niektórych procesów zapalnych i wielu innych.
Pacjenci z chorobami wątroby i nerek są wyjątkowo podatni na zmiany stężenia białka w osoczu a wskaźnik ten w połączeniu z innymi, np. albuminami, fibrynogenem, enzymami wątrobowymi, badaniami moczu ma ogromne znaczenie dla oceny stanu ich zdrowia.
Przygotowanie do badania
Zaleca się wykonanie badania rano na czczo.
Materiał do badania
- krew żylna (surowica )
Sposób przeprowadzenia badania
- spektrofotometria (kolorymetria)
Białko całkowite norma (wartości referencyjne)
- do 7 dni 44-76 g/l
- 7 dni-31 dni 46-70 g/l
- 7 mies. – 12 mies. 51-73 g/l
- 1 rok – 3 lata 56-75 g/l
- 3 lata – 18 lat 60-80 g/l
- >18 lat 64-83 g/l
Podwyższone białko całkowite
Wysokie białko całkowite najczęściej jest konsekwencją chorób przebiegających z odwodnieniem. Wskaźnik ten rośnie wraz z koncentracją krwi i utratą płynów, która może występować jako jeden z objawów m.in:
- szpiczaka mnogiego
- różnych gammopatii
- sarkoidozy
- w niektórych przypadkach przewlekłej choroby wątroby (przewlekłe aktywne zapalenie wątroby, szczególnie wywołane wirusem zapalenia wątroby typu C- WZW C)
- chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów zapalenie stawów, choroby tropikalne i inne stany związane z przewlekłym stanem zapalnym
Białko całkowite poniżej normy
Niski poziom białka całkowitego może występować w przypadku:
- niewystarczającego przyjmowania pokarmu – wywołanego niedożywieniem lub zespołem złego wchłaniania
- marskości wątroby i przewlekłego alkoholizmu
- kłębuszkowego zapalenia nerek i zespołów nerczycowych
- niewydolności serca
- enteropatii (zapalenie jelita) z utratą białka
- choroby Crohna-Leśniewskiego
- wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
- ciężkiego oparzenia
- niedoczynność tarczycy
Wyniki badań zawsze należy konsultować i interpretować z lekarzem.
https://www.synevo.pl/bialko-calkowite/