Mocznik
Mocznik jest końcowym produktem metabolizmu białek – czyli głównego składnika budulcowego wszystkich organizmów. Jest on produkowany głównie w wątrobie, ale może być również wytwarzany w tkankach, które wykazują się szybkim wzrostem – np. guzach nowotworowych.
Z wątroby jest transportowany przez krew do nerek, gdzie jest wydalany razem z moczem. Tylko mniej niż 10% wytwarzanego mocznika jest wydalane z potem i przez przewód pokarmowy.
W zrównoważonej diecie z umiarkowanym spożyciem białka oraz przy zachowanej prawidłowej funkcji wątroby i nerek, jego stężenie we krwi jest zazwyczaj niskie.
Mocznik we krwi – kiedy badać?
Mocznik we krwi jest badany, gdy konieczna jest ocena czynności nerek – niezależnie od tego, czy u danego pacjenta dopiero podejrzewa się chorobę nerek, czy została ona już wcześniej zdiagnozowana. U pacjentów poddawanych hemodializie (leczenie nerkozastępcze) mocznik jest badany w celu ustalenia skuteczności dializy.
Wraz z innymi wskaźnikami mocznik jest częścią panelu testów niezbędnych do zdiagnozowania wielu chorób, nie tylko chorób nerek takich jak:
- uszkodzenie wątroby
- niedrożność dróg moczowych
- niewydolność serca
- krwawienie z przewodu pokarmowego
- różne choroby metaboliczne
Najczęściej jest on mierzony w połączeniu z kreatyniną w surowicy. Kreatynina jest również produktem ubocznym metabolizmu tkanek, który jest wydalany przez nerki. Podwyższony poziom mocznika i kreatyniny jasno wskazuje na uszkodzenie nerek. Jeśli podniesiony jest tylko mocznik, występuje prawdopodobnie inna choroba, niekoniecznie związana z uszkodzoną czynnością nerek.
Kto powinien wykonać badanie?
Badanie należy wykonywać w przypadkach podejrzenia chorób nerek.
Jego podwyższony poziom we krwi, zwany mocznicą, może powodować niektóre z następujących objawów:
- mrowienie lub „uczucie prądu” w rękach i nogach
- ogólny wzrost zmęczenia i większa męczliwość
- dezorientacja
- nudności, wymioty i utrata apetytu
- wysokie ciśnienie krwi
- obrzęk, szczególnie wokół kostek
- uporczywe swędzenie
- zmiany częstotliwości oddawania moczu (mogą występować częściej, gdy nerki próbują usunąć nadmiarowy mocznik z organizmu lub rzadziej przy zmniejszonej ilości moczu w niewydolności nerek)
Przygotowanie do badania
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania. Zaleca się wykonanie badania rano na czczo.
Materiał do badania
- krew żylna (surowica )
Mocznik norma
Wartości referencyjne zależą od wieku.
Dzieci:
- 1-3 lat 11,0-36,0 mg/dl
- 3-13 lat 15,0-36,0 mg/dl
- 13-19 lat 18,0-45,0 mg/dl
Kobiety:
- 19-50 lat 15,0-40,0 mg/dl
- >50 lat 21,0-43,0 mg.dl
Mężczyźni:
- 19-50 lat 19,0-44,0 mg/dl
- >50 lat 18,0-55,0 mg/dl
Podwyższony mocznik
Przyczynami wysokich poziomów mocznika, które przekraczają normy mogą być:
- zwiększone spożycie białka z jedzeniem (dieta wysokobiałkowa, stosowanie suplementów białkowych)
- choroba nerek prowadząca do niewydolności nerek
- krwawienie z przewodu pokarmowego
- stany związane z masywnym uszkodzeniem tkanek np.: uraz, oparzenia, poważna operacja, przedłużający się głód, ciężka infekcja, rak
- niewydolność serca
- odwodnienie
- przyjmowanie niektórych leków np. kortykosteroidów
Następujące stany i uwarunkowania mogą być przyczyną występowania jego niskich poziomów:
- stosowanie diety niskobiałkowej
- fizjologicznie podczas ciąży
- przewodnienie
- choroba wątroby o ciężkim przebiegu (występuje wtedy niezdolność wątroby do przekształcania produktów pośrednich metabolizmu białka w mocznik)
- choroby genetyczne związane z produkcją wadliwych enzymów, które niezdolne są do prawidłowej produkcji mocznika
Zarówno wyniki badań, jak i ewentualne dalsze leczenie odchyleń od normy należy zawsze konsultować i omówić z lekarzem.
https://www.synevo.pl/mocznik/