Mocznik

Mocznik jest końcowym produktem metabolizmu białek – czyli głównego składnika budulcowego wszystkich organizmów. Jest on produkowany głównie w wątrobie, ale może być również wytwarzany w tkankach, które wykazują się szybkim wzrostem – np. guzach nowotworowych.

Z wątroby jest transportowany przez krew do nerek, gdzie jest wydalany razem z moczem. Tylko mniej niż 10% wytwarzanego mocznika jest wydalane z potem i przez przewód pokarmowy.

W zrównoważonej diecie z umiarkowanym spożyciem białka oraz przy zachowanej prawidłowej funkcji wątroby i nerek, jego stężenie we krwi jest zazwyczaj niskie.

Mocznik we krwi – kiedy badać?

Mocznik we krwi jest badany, gdy konieczna jest ocena czynności nerek – niezależnie od tego, czy u danego pacjenta dopiero podejrzewa się chorobę nerek, czy została ona już wcześniej zdiagnozowana. U pacjentów poddawanych hemodializie (leczenie nerkozastępcze) mocznik jest badany w celu ustalenia skuteczności dializy.

Wraz z innymi wskaźnikami mocznik jest częścią panelu testów niezbędnych do zdiagnozowania wielu chorób, nie tylko chorób nerek takich jak:

  • uszkodzenie wątroby
  • niedrożność dróg moczowych
  • niewydolność serca
  • krwawienie z przewodu pokarmowego
  • różne choroby metaboliczne

Najczęściej jest on mierzony w połączeniu z kreatyniną w surowicy. Kreatynina jest również produktem ubocznym metabolizmu tkanek, który jest wydalany przez nerki. Podwyższony poziom mocznika i kreatyniny jasno wskazuje na uszkodzenie nerek. Jeśli podniesiony jest tylko mocznik, występuje prawdopodobnie inna choroba, niekoniecznie związana z uszkodzoną czynnością nerek.

Kto powinien wykonać badanie?

Badanie należy wykonywać w przypadkach podejrzenia chorób nerek.

Jego podwyższony poziom we krwi, zwany mocznicą, może powodować niektóre z następujących objawów:

  • mrowienie lub „uczucie prądu” w rękach i nogach
  • ogólny wzrost zmęczenia i większa męczliwość
  • dezorientacja
  • nudności, wymioty i utrata apetytu
  • wysokie ciśnienie krwi
  • obrzęk, szczególnie wokół kostek
  • uporczywe swędzenie
  • zmiany częstotliwości oddawania moczu (mogą występować częściej, gdy nerki próbują usunąć nadmiarowy mocznik z organizmu lub rzadziej przy zmniejszonej ilości moczu w niewydolności nerek)

Przygotowanie do badania

Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania. Zaleca się wykonanie badania rano na czczo.

Materiał do badania

  • krew żylna (surowica )

Mocznik norma

Wartości referencyjne zależą od wieku.

Dzieci:

  • 1-3 lat 11,0-36,0 mg/dl
  • 3-13 lat 15,0-36,0 mg/dl
  • 13-19 lat 18,0-45,0 mg/dl

Kobiety:

  • 19-50 lat 15,0-40,0 mg/dl
  • >50 lat 21,0-43,0 mg.dl

Mężczyźni:

  • 19-50 lat 19,0-44,0 mg/dl
  • >50 lat 18,0-55,0 mg/dl

Podwyższony mocznik

Przyczynami wysokich poziomów mocznika, które przekraczają normy mogą być:

  • zwiększone spożycie białka z jedzeniem (dieta wysokobiałkowa, stosowanie suplementów białkowych)
  • choroba nerek prowadząca do niewydolności nerek
  • krwawienie z przewodu pokarmowego
  • stany związane z masywnym uszkodzeniem tkanek np.: uraz, oparzenia, poważna operacja, przedłużający się głód, ciężka infekcja, rak
  • niewydolność serca
  • odwodnienie
  • przyjmowanie niektórych leków np. kortykosteroidów

Następujące stany i uwarunkowania mogą być przyczyną występowania jego niskich poziomów:

  • stosowanie diety niskobiałkowej
  • fizjologicznie podczas ciąży
  • przewodnienie
  • choroba wątroby o ciężkim przebiegu (występuje wtedy niezdolność wątroby do przekształcania produktów pośrednich metabolizmu białka w mocznik)
  • choroby genetyczne związane z produkcją wadliwych enzymów, które niezdolne są do prawidłowej produkcji mocznika

Zarówno wyniki badań, jak i ewentualne dalsze leczenie odchyleń od normy należy zawsze konsultować i omówić z lekarzem.

 

https://www.synevo.pl/mocznik/

Logo firmy
Korzystając z naszej przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Używamy ich do celów statystycznych. W programie służącym do obsługi stron internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Rozumiem